sâmbătă, 8 iunie 2013

Anamnesis

Citatele de la Luca 22, 19 si Corinteni 11, 24-25 ne duc la discutia intrebuintarii Euharistiei ca singura forma de pomenire/amintire. Cuvantul grec pentru "pomenire" in acest verset este anamnesis si semnifica cu mult mai mult decat o reamintire mentala pasiva a unui eveniment istoric. Anamnesis semnifica aici partasia activa la Iisus Hristos. Pentru a intelege mai deplin ce inseamna aceasta, sa ne indreptam atentia asupra conceptului de indumnezeire.
Theosis (indumnezeire) reprezinta procesul devenirii noastre tot mai mult precum Dumnezeu. Aceasta este o miscare a sufletului catre Dumnezeu despre care vorbeste Apostolul Petru: "ca prin ele sa va faceti partasi dumnezeiestii firi" (II Petru 1, 4)Cu alte cuvinte, asa cum la inceput suntem partasi la energia divina a lui Dumnezeu. Aceasta este o miscare a sufletului catre Dumnezeu la botez si mirungere prin Duhul Sfant-Dumnezeu, noi, de asemenea, ne impartasim de energia sa divina si devenim tot mai mult precum El prin Sfanta Impartasanie. Aceasta este "pomenirea" [amintirea] mentionata in versetul "aceasta sa faceti spre pomenirea Mea" (Luca 22, 19; I Corinteni 11, 24)
Pomenirea activa (anamnesis) implicata in consumarea Trupului lui Iisus si sorbirea Sangelui Sau real in timpul Dumnezeiestii Liturghii, este o inexplicabila "ingerare" reala dar tainica a Domnului Iisus Hristos, astfel incat Trupul si Sangele Sau ofera posibilitatea cresterii in El (indumnezeire).

Biblia impotriva Protestantismului ~ Respingerea ereziilor protestante prin versete biblice - Monah Antonie

Niciun comentariu: