duminică, 25 noiembrie 2012

Prosperitatea leaga omul de lume

Atentie! Cititorii sunt sfatuiti sa nu uite ca pasajul de mai jos reprezinta sfatul unui diavol catre un altul si nu trebuie luat drept adevarat.

Prosperitatea leaga omul din lume. Simte ca "isi gaseste locul in ea", cand, in realitate, lumea isi gaseste locul in el. Reputatia din ce in ce mai buna, cercul din ce in ce mai mare de cunostinte, sentimentul propriei importante, presiunea crescanda a unei munci care il absoarbe si-l multumeste ii dau, impreuna, senzatia ca este acasa printre cele pamantesti, si exact asta ne dorim. Vei observa ca in genere tinerii sunt mult mai putin speriati de moarte decat maturii si batranii.

Adevarul e ca Dusmanul, pentru ca a avut fantezia sa sorteasca niste biete animale vietii in lumea Lui eterna, le-a si pazit cat mai bine de pericolul de a se simti acasa oriunde altundeva. Motiv pentru care noi ne vedem deseori nevoiti sa dorim viata lunga pacientilor nostri; la saptezeci de ani omul nu e deloc prea batran ca sa-i smulgem sufletul din ceruri si sa-l legam puternic de pamant. Cat sunt tineri, ne trezim de multe ori ca o iau razna intr-o clipa. Chiar daca reusim sa le tinem ascunsa formula explicita a religiei, muzicii si poeziei - e de ajuns doar chipul unei fete, cantecul unei pasari sau privelistea orizontului - ne dau totdeauna schelaria peste cap.

Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar - C.S. Lewis


Niciun comentariu: