joi, 22 septembrie 2011

La capat de drum

Daca Biblia este singura carte necesara mantuirii, de ce scriu protestantii atat de multe carti despre doctrina si viata crestina? Daca Biblia ar fi fost "cu totul suficienta" pentru propria ei intelegere, de ce nu se marginesc protestantii doar la citirea Bibliei? Daca isi "impune singura sensul", de ce aceeasi Biblie nu produce aceleasi concluzii si invataturi in diferitele grupari protestante?

[...] De ce se mai publica comentarii biblice, daca oamenii nu au nevoie de altceva decat de Biblie? De ce se mai dau invataturi suplimentare sau se mai predica, in loc de a se citi doar Biblia la oameni?
Varfurile de carti religioase, pe care protestantii le au in bibleoteca si le citesc alaturi de Biblie, certifica apartenenta lor la o anumita traditie de talcuitori in ale Scripturii.

Intrebarea este atunci, nu daca ne bizuim pe Biblie sau pe traditie, ci care este traditia pe care o folosim in interpretarea Bibliei? Care izvor prezinta cea mai mare credibilitate, Predania Apostolica milenara a Bisericii Ortodoxe, ori una dintre miile de traditii moderne protestante care nu au radacini dincolo de Reforma veacului al XV-lea?

Atunci cand credinciosul protestant vine la adunare, el nu asculta ore intregi numai citirea Bibliei, ci in cea mai mare parte a timpului ia aminte la pastorul care-i talcuieste pericopa zilei. Asa ca ceea ce e important pentru un protestant nu este "singura Scriptura", ci credinta pe care el o atribuie "singur Scripturii".

Problema sta in faptul ca interpretarile fiecaruia la Biblie determina si modeleaza crezurile fiecarui credincios in parte. [...]Spre exemplu, adventistii de ziua a saptea, penticostalii si calvinii pot sustine simultan ca isi au teologia intemeiata "doar pe Scriptura". [...] Scriptura insasi nu ne spune carora dintre pasaje sa li se acorde o mai mare greutate, ce schema de interpretare sau ce doctrina sa acceptam. Daca un adventist va considera ca este de ajuns pentru cunoasterea adevarului apropierea de Scriptura cu inima sincera si incredere in calauzirea Duhului Sfant, ar trebui sa ramana uimit cand si colegii lui penticostali sau calvini - care sustin interpretari opuse - vor afirma la fel de sinceri si increzatori intemeierea lor pe Scriptura.

Similar, o chestiune esentiala de credinta divide si gruparea baptista, in prezent inflamata de luptele a doua tabere, cea calvinista si cea arminiana, care afirma de pe pozitii contrare, insa la fel de argumentate biblic, doctrina mantuirii.

Ratacirea Baptista - Ierom. Visarion Moldoveanu, Bogdan Mateciuc, Mihai Oara

Niciun comentariu: