duminică, 25 mai 2008

New Age..

"Idealismul umanitar", scria Eugene, "este ceea ce ramane din crestinism atunci cand adevarul sau specific s-a evaporat. Este singurul temei al unirii crestinilor cu necrestinii caci, desi provine din crestinism si isi trage coloratura specifica din invatatura crestina, el se adreseaza oricui crede in primul rand in om si in fericirea pamanteasca. Oricine primeste aceasta invatatura poate citi in ea propria parere. Crestinii pot afla in ea latura pamanteasca a unei invataturi care, in plinatatea ei, vorbeste si despre Cer, necrestinii pot afla in ea o invatatura despre om si despre o "realitate mai inalta", ce nu incalca proprile idei despre ce se afla mai presus de om si in afara lumii acesteia; iar anticrestinii pot afla in ea expresia intelepciunii universale, singura care implineste nevoile religioase ale omului. Asftel Roma poate deveni invatatorul omenirii, izvorul umanismului universal, pe care "orice om de bun simt" il poate accepta, fara a primi si adevarata credinta crestina din care a izvorat el".
La doi ani dupa ce Eugene a scris aceste randuri, la 4 octombrie 1965, Papa Paul al VI-lea a tinut o cuvantare fara precedent in fata Organizatiei Natiunilor Unite. Evenimentul confirma perfect ceea ce Eugene ii spusese lui Gelb despre ONU inca din 1961, in ziua primei sale reuniuni.
"Cercetand cuvantarea Papei", scria Eugene, "descoperim un lucru ciudat: nu se pomeneste telul Bisericii lui Hristos, iar numele lui Hristos apare doar o singura data, intr-o propozitie finala ambigua. Poate presupunea ca publicul stie ce vrea sa spuna Papa; intr-adevar, el zice: "Voi sunteti misiunea noastra". Dar mai apoi, cand caracterizeaza "aspiratia" Bisericii Romei, spune doar ca doreste sa fie "unica si universala", "in domeniul spiritual"!
O singura data in cuvantarea sa se parea ca Papa urmeaza sa spuna un cuvant despre adevaratul crestinism. Citand porunca Domnului catre ucenicii Sai, "mergeti si duceti vestea cea buna la toate neamurile", Papa a anuntat ca el are intr-adevar "un mesaj fericit" pentru popoarele reprezentate de ONU. Pentru crestini, vestea cea buna poate insemna un singur lucru: vestea cea buna a mantuirii si a vietii vesnice in Dumnezeu. Insa Papa avea un alt mesaj, cu totul uimitor: "Am putea numi mesajul nostru...o solemna ratificare morala a acestui inalt forum". Iata ce anume ofera astazi Roma in loc de Evanghelia lui Hristos!
Idealurile Papei nu provin de la Hristos, nici de la Apostoli si nici de la Parintii Bisericii lui Hristos, ci mai curand de la visatorii rationalisti ai epocii moderne ce au reinviat vechea erezie a hiliasmului, visul unui mileniu pamantesc. Erezia cu pricina a fost exprimata explicit in evocarea de catre Papa a unei "noi varste" (new age) a omenirii si a unei "noi istorii - pasnice, o istorie cu adevarat umana, asa cum a fost fagaduita de Dumnezeu oamenilor de bine". Biserica lui Hristos n-a propovaduit niciodata o asemenea invatatura ciudata; insa ea este o doctrina de temelie a francmasoneriei, a ocultismului si a sectelor legate de el si chiar a marxismului (fara a-L pomeni pe Dumnezeu). Pentru adoptarea acestei fantasme sectare in corpul doctrinei latine, Papa a fost aclamat de catre presa ca un "profet".
"Fara sa vrei, iti aduci aminte de ultima lucrare a filosofului rus din veacul al XIX-lea, Vladimir Soloviev - "Povestire despre Antihrist" (din volumul trei convorbiri) - in care, intemeiandu-se in primul rand pe Sfintii Parinti, zugraveste un tablou cutremurator a lui Antihrist ca "mare umanist" si supraom, acceptat de lume ca Mesia.
"Acest Mesia cucereste lumea scriind o carte intitulata Calea catre pacea si prosperitatea universala, care este "atotcuprinzatoare si care-i impaca pe toti, combinand nobila cinstire a vechilor traditii si a simboluri cu un larg si indraznet radicalism in planul cerintelor sociale si politice...Ea facea ca viitorul luminos sa para la indemana fiecaruia, incat toti ziceau: Este exact ceea ce vroiam...Minunatul scriitor ii fermeca pe toti si era pe placul tuturor". Cei ce se aratau ingrijorati, deoarece cartea nu pomeneste de Hristos, erau asigurati ca nici nu era necesar, fiindca este "patrunsa de adevaratul spirit crestin al dragostei si al bunavoirii atotcuprinzatoare". La initiativa unor oameni importanti, s-a format o "Adunare Internationala", spre a crea un guvern mondial; el a fost ales in unanimitate conducatorul lumii si a publicat un manifest ce proclama: "Popoare ale lumii, pacea mea o dau voua. Vechile fagaduinte s-au implinit; pacea vesnica si universala este asigurata".
[...]Paul al VI nu este Antihrist; dar in intreaga "drama", in care el a fost actorul principal, este deja prezent ceva din farmecul seducator al lui Antihrist. Cu siguranta, cazul lui nu are nimic original;este, mai degraba, culminarea a secole de apostazie".

Ieromonahul Damaschin - Viata si lucrarile Parintelui Serafim Rose

Niciun comentariu: